joi, 26 martie 2009

Ancheta DNA Nokia, activată după memoriul "cetăţeanului" Paszkany

Interesul DNA pentru posibilele speculaţii cu terenuri din jurul Nokia n-a apărut peste noapte. Ziarul „Gândul” se află în posesia unor mărturii conform cărora procurorii DNA Bucureşti ce verifică licitaţia pentru mall-ul din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca, câştigată de Iulius Grup, s-au referit, în timpul anchetei, la investiţia companiei finlandeze, deşi nu avea legătură cu cauza.


Unii dintre cei chemaţi la declaraţii – membri ai comisiei de licitaţie şi directori din Consiliul Judeţean (CJ) Cluj – ne-au mărturisit că procurorul de caz a încercat să-i intimideze, sugerând că ştie şi despre alte afaceri dubioase – aici a fost pronunţat numele companiei finlandeze. „Când i-am spus că noi ne ocupăm de chestii serioase, a afirmat că ştie el ce serioase sunt. De exemplu, Nokia, despre care a afirmat, pe un ton superior, care sugera cine ştie ce nereguli, că ştie el că e afacerea lui Tăriceanu”, ne-a declarat unul dintre angajaţii CJ.

Anchetarea licitaţiei a fost demarată anul trecut, după ce, în martie, la bilanţul Parchetului General, Traian Băsescu a afirmat că a primit pe email un memoriu „de la un cetăţean din Cluj” şi că, dacă cele scrise se confirmă, reprezintă proba „împletirii intereselor între politic, oameni de afaceri, oameni de presă şi, din păcate, şi a unor magistraţi implicaţi într-un proces de împingere a unei licitaţii”.

După exemplul dat de preşe­dinte, DNA a deschis un dosar, iar Paszkany Arpad Zoltan, autorul memoriului, l-a lăudat pe Traian Băsescu: „e un bărbat adevărat”.

Elementul politic din anchetă

Ancheta DNA din jurul terenurilor capătă şi aspecte politice. Dacă, marţi, preşedintele CJ, Marius Nicoară (PNL), şi-a manifestat îngrijorarea că în spatele anchetei ar putea fi „o acţiune electorală”, ieri, primarul Clujului, Emil Boc, preşedinte PD-L, a făcut apel la politicieni să ajute la separarea apelor între cercetarea penală şi investiţie, deoarece „încercarea unora, locali sau naţionali, de a face atmosferă în jurul proiectului creează un sentiment de neîncredere”.

Boc a precizat că nu se referă la Nicoară şi a afirmat că are dovada faptului că se încearcă alungarea unor investiţii mari, de talia Nokia, din Cluj, pentru a le muta în alte părţi ale ţării, dar a refuzat să pronunţe “deocamdată” nume. Marius Nicoară a anunţat acum câteva zile că negociază cu o companie de talie mondială o investiţie de un miliard de euro. DNA Cluj a cerut CJ să-i trimită toate documentele
legate de negocierile cu Nokia, urmărind să verifice dacă, în perioada în care informaţia despre locaţia de la Jucu era cunoscută doar într-un cerc restrâns, nu s-au făcut speculaţii cu terenuri.

Conform documentelor CJ, locaţia a fost stabilită în a doua parte a lui februarie 2007, iar înţelegerea a fost parafată cu Guvernul României peste o lună. Dacă luăm de bun co­muni­catul unde DNA spune că verifică „împrejurările în care anumite persoane fizice şi juridice au achiziţionat terenuri în comuna Jucu, anterior relocării fabricii şi încheierii contractului de asociere”, înseamnă că insti­tuţia de unde se putea obţine toate informaţiile este Oficiul de Cadastru şi Publicitate
Imobiliară (OCPI) Cluj. Leon­tina Kovacs, şefa OCPI, ne-a comunicat însă că pe adresa instituţiei nu a sosit nimic de la DNA.