joi, 26 martie 2009

Mesajul lui Vanghelie: "Luaţi mâna de pe Bucureşti!"

După ce a fost desemnat de conducerea PSD drept candidatul formaţiunii la Primăria Capitalei, Marian Vanghelie a trecut la atac. El i-a acuzat pe Alexandru Bittner, Puiu Popoviciu, Costel Constanda, Adrian Petrache şi Costică Bobic ar fi încercat să îi blocheze candidatura. Vanghelie a afirmat că cei cinci oameni de afaceri
s-ar fi întâlnit, separat, cu "diverse persoane" din PDL, PNL, chiar şi din PSD, încercând să-i blocheze candidatura la Primăria Capitalei.

"Bittner, Popoviciu, Bobic, Constanda şi Petrache să ia mâna de pe Bucureşti! Nu mai merg jocurile de culise, nu mai merge ca o gaşcă de mafioţi, o şleahtă să pună mâna pe Bucureşti noaptea la o cafea. (...) Au încercat să îmi blocheze candidatura pentru că sunt incomod, nu mă pot ţine ei în mână. Nici partidul meu nu mă poate ţine în mână", a spus Vanghelie.

Marian Vanghelie, candidatul PSD pentru Primăria Capitalei

Liderul PSD, Mircea Geoană, a anunţat astăzi că Marian Vanghelie este candidatul PSD pentru Primăria Capitalei. Liderii PSD au avut de ales între Marian Vanghelie şi Sorin Oprescu pentru a reprezenta PSD în cursa pentru Primăria Capitalei.
Marian Vanghelie a declarat că Sorin Oprescu îl va sprijini în campania
pentru câştigarea scaunului de primar al Capitalei. De asemenea, edilul-şef de la sectorul 5 a susţinut că nu se teme de contracandidaţii săi.

Geoană a mai precizat că Vanghelie beneficiază şi de sprijinul său şi al conducerii centrale a partidului, candidatura acestuia urmând să fie validată, conform statutului, de către Biroul Permanent Naţional. Următoarea şedinţă a acestui organism
se va desfăşura lunea viitoare.

Liderii sociali-democraţi au mai anunţat candidaturile lui Niculae Onţanu la primăria sectorului 2 , iar la Primăria sectorului 4 va candida Vasile Mihalache.

În ceea ce priveşte varianta de a-l numi pe Oprescu candidat la Primăria Bucureşti, Marian Vanghelie a declarat că acesta este colegul şi prietenul lui şi că este sigur că va avea parte de sprijinul său.


"Domnul Oprescu este colegul şi prietenul meu şi sunt sigur că va fi în această campanie alături de mine. Eu sunt sigur că el vrea să îşi ia revanşa pentru tot ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. Din păcate PSD nu a dorit foarte mulţi ani să câştigăm Bucureştiul şi cred că şi el doreşte alături de mine să câştigăm acest Bucureşti. Sunt singur că îmi va da tot sprijinul necesar. Pentru el există alte planuri. El poate fi un foarte bun ministru al Sănătăţii şi va fi pe lista de senatori.

Vanghelionul primăverii

Marian Vanghelie şi-a dorit mult să fie alesul pentru cursa de a prinde fotoliul de primar general al Capitalei.

În acest sens, el a organizat aseară, la Romexpo, o megapetrecere preelectorală pentru 6.000 de profesori. Evenimentul a fost intitulat „Sărbătoarea primăverii“ şi a fost justificat ca o petrecere de 8 Martie şi 1 Mai. Cheful, organizat după regulile Vanghelionului, cu mâncare, băutură, muzică şi cadouri
, a fost însă o lansare neoficială a candidaturii lui Vanghelie la Primăria Capitalei.

„Ce, vine Iliescu să facă ordine la Bucureşti?!“

Primarul sectorului 5 s-a decis să intre în cursă şi după ce s-a asigurat că cele mai mari şanse sunt să se confrunte cu Vasile Blaga, din partea PDL. Ezitarea lui Vanghelie de a intra în cursă era legată de posibila candidatură a lui Liviu Negoiţă, singurul de care se temea.

În PSD au existat lideri care s-au opus acestei candidaturi. Unul dintre ei este chiar preşedintele de onoare al partidului, Ion Iliescu, care îl susţine pe Sorin Oprescu. „Doctorul“ s-a arătat foarte interesat de Primăria Capitalei şi şi-a disputat cu Vanghelie poziţia de candidat al PSD.

De partea primarului sectorului 5 se află organizaţia de Bucureşti. Vanghelie este susţinut şi de Miron Mitrea, şeful de campanie al PSD, şi s-a asigurat că nu va întâmpina niciun fel de opoziţie din partea lui Geoană şi a lui Năstase. Singura sa problemă a fost Ion Iliescu, care s-a exprimat în diverse cercuri că Vanghelie nu e potrivit. Această opoziţie l-a iritat pe primarul sectorului 5. Marţi seara, la o reuniune a conducerii PSD Bucureşti, el l-a atacat dur pe Ion Iliescu, deşi acesta nu era prezent la şedinţă.

„Ce, vine Iliescu să facă ordine la Bucureşti!“, a izbucnit Vanghelie. El a cerut organizaţiei de Bucureşti să-şi mai declare încă o dată susţinerea pentru candidatura sa. Totodată, a cerut ca Ion Iliescu să fie invitat la o discuţie şi să-şi declare poziţia. De asemenea, Vanghelie a cerut ca la discuţii să participe şi Sorin Oprescu deoarece s-a arătat îngrijorat de posibilitatea ca „Doctorul“ să candideze independent pentru Capitală. Zilele trecute, acest scenariu a fost lansat pe piaţă, fără ca Sorin Oprescu să-l dezmintă. Cu toate acestea, organizaţia PSD Bucureşti l-a invitat pe Oprescu la o discuţie pentru a-l convinge să nu candideze independent. (Florin Ciornei)

Geoană se opune candidaturii independente a lui Oprescu

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, speră ca Sorin Oprescu să se gândească de două ori înainte de a candida
ca independent la Primăria Capitalei, întrucât o asemenea decizie ar putea duce la "canibalizarea" voturilor PSD.

"Am vorbit cu Sorin, se pare că are această intenţie. Sper că se va gândi de două ori înainte să ia această decizie, pentru că este clar că Organizaţia PSD Bucureşti îl sprijină în acest moment pe Marian Vanghelie. Nu cred că va fi un lucru bun şi ar fi un risc de canibalizare a voturilor PSD", a precizat Geoană.

REACŢII

Guşă: Vanghelie poate să ajungă în finală cu mine

Cozmin Guşă, candidatul PIN pentru Primăria Capitalei, a precizat astăzi că Marian Vanghelie, candidatul PSD la alegerile locale din Bucureşti, este un contracandidat redutabil "în măsura în care îşi propune la modul serios să se ocupe de problemele Capitalei".

"Este unul dintre ce doi canadiati care poată să ajungă în finală cu mine. Cred că s-ar putea califica în turul doi, alături de mine, fie candidatul PD-L-ului, fie candidatul PSD-ului, care este Marian Vanghelie. O să-l tratez cu seriozitate", a mai declarat Cozmin Guşă.

Orban: Ar fi fost mai bine să rămână la Sectorul 5

Candidatul PNL pentru Primăria Capitalei, Ludovic Orban, a declarat, pentru Mediafax, că era mai bine pentru Marian Vanghelie dacă rămânea candidatul PSD pentru Sectorul 5. El a menţionând că bătălia pentru Bucureşti se va da între el şi "cel care va îndrăzni să candideze din partea PDL".

Blaga: Bucureştiul e fieful PDL

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat, pentru Mediafax, că orice candidat al PSD pentru Primăria Capitalei este un unul "foarte serios", dar că Bucureştiul este un fief al PDL, iar posibilii candidaţi democrat-liberali sunt determinaţi să câştige alegerile în Bucureşti.

Referitor la candidatura lui Marian Vanghelie la Primăria Capitalei, şeful de campanie al PDL, Vasile Blaga, a răspuns: "Orice candidat al PSD este un candidat foarte serios, pentru că discutăm de un partid bine structurat, inclusiv în Bucureşti. Deci, şi domnul Vanghelie, şi domnul Oprescu - pentru că despre ei era vorba - sunt candidaţi foarte serioşi".