joi, 26 martie 2009

Angajaţii abonaţi la Orange pot fi urmăriţi prin mobil

Un serviciu numit „Monitorizare flotă", lansat de curând pe piaţă de Orange, permite angajatorilor să-şi urmărească salariaţii

Localizarea pe harta României a telefoanelor mobile Orange aparţinând unei companii de către „persoanele autorizate" din cadrul firmelor beneficiare este deja un serviciu funcţional, practicat la lumina zilei. Mai mult, potrivit chiar ofertei postate pe site-ul Orange, aplicaţia oferă „posibilitatea vizualizării unui traseu efectuat de utilizatorul terminalului mobil", chiar şi într-o perioadă de timp!

Ce-ar fi dacă, într-o bu­nă­ dimineaţă, când vii bine­­dispus la serviciu şi nerăbdător să începi o nouă zi, te trezeşti chemat la şef, care îţi dezvăluie cu lux de amănunte cam pe unde te-ai plimbat aseară, după încheierea programului!?

Psihoza „spionitei" revine în forţă la români. Dacă până nu demult doar se credea că orice persoană ar putea fi umărită prin intermediul telefonului mobil, acum un astfel de serviciu devine o certitudine. Şi asta pentru că operatorul de telefonie mobilă Orange a lansat, de curând, chiar şi pe propriul site, o interesantă ofertă prin care orice angajator poate avea controlul total asupra propriilor salariaţi. Cu condiţia ca aceştia să fie abonaţi la Orange, iar angajatorul să fi obţinut şi activat serviciul „Monitorizare flotă"...

Produsul
a fost conceput de către Orange pentru companii, astfel încât acestea să-şi reducă costurile de administrare
a comunicării cu personalul aflat în teren, ceea ce ar duce la creşterea productivităţii – cel puţin, aşa reiese din textul promoţiei Orange.

Parolă pentru controlul angajaţilor

Toate bune şi frumoase, numai că – fiind vorba despre urmărirea telefoanelor mobile – posibilitatea angajatorilor de a abuza de aceste date cu caracter personal devine mult mai mare decât în cazul binecunoscutelor echipamente
de tip GPS pentru automobile. Practic, angajatorul poate să-şi urmărească angajaţii nu numai în timpul programului de lucru, ci şi în afara acestuia.

Altfel spus, informaţii precum locurile frecventate (de exemplu, bănci, magazine, străzi etc.), ora când ajungi acasă, unde ai luat micul dejun sau cina şi alte astfel de date cu caracter personal devin accesibile angajatorilor sau... "persoanelor autorizate" de către aceştia.

În încercarea noastră de a afla mai multe despre produsul scos pe piaţă de către compania de telefonie mobilă am contactat serviciul Relaţii-Clienţi. Am formulat întrebările ca şi cum am fi interesaţi de achiziţionarea unui astfel de serviciu. De la celălalt capăt al firului am putut astfel afla că produsul "monitorizare-flotă" a şi fost deja cumpărat de câţiva clienţi importanţi şi că există "un mare interes" în privinţa achiziţionării lui.

Angajaţii abonaţi la Orange pot fi urmăriţi prin mobil