joi, 27 august 2009

Britanicii au fost "convertiti" de Purcarete

Actrita Ofelia Popii (foto) a fost recompen­sata, sambata, cu Premiul Herald Angel, la Festi­valul International de la Edinburgh (Marea Brita­nie), pentru rolul din "Faust", de Silviu Purca­rete, productie a Teatru­lui National "Radu Stanca" din Sibiu.

Intreaga presa britanica a remarcat prestatia Ofeliei Popii in rolul unui Mefisto hermafrodit, publicatia "The Telegraph" subliniind "Vocea sa ragusita, versatilitatea si charisma sa creeaza un personaj deconcertant, care pare venit dintr-o lume infernala". Si BBC a observat talentul actritei care "a furat ochii audientei. Miscarile sale uimitoare (...) vocea, care alterneaza de la sunete de copil pana la horcait de batran, o fac sa fie centrul atentiei, chiar si intr-un spectacol cu 100 de actori", precizand ca romanca "este demna de aplauzele si ovatiile in picioare de la sfarsit".
Ofelia Popii (31 de ani) a mai primit, tot pentru acest Mefisto, Premiul UNITER, la gala din 2007. Pentru institutia sibiana, "Faustul" lui Purcarete este unul dintre cele mai impre­sionante spectacole de teatru realizate in Romania fiind, totodata, primul spectacol de teatru din cadrul Festivalului International de la Edinburgh care a fost declarat "sold out", cu doua saptamani inainte de prima reprezentatie, precizeaza Mediafax.
Festivalul de la Edinburgh (14 august - 6 septembrie) inseamna opera, dans, teatru, muzica si arte vizuale, punctul de plecare al actua­lei editii (a 63-a) este "Iluminismul".
De la crearea lor, in 1996 (in urma unui parteneriat intre Bank of Scotland si publicatia "The Herald"), Premiile Herald Angel sarbatoresc si recompenseaza o gama variata de talente ce participa la festivalurile din acest oras (Edinburgh International Festival, Edinburgh Festival Fringe, Edinburgh Jazz & Blues Festival si Edinburgh International Book Festival). Ceremoniile de decernare a acestor premii au loc in diminetile de sambata pe toata durata festivalului. Herald Angels sunt decernate celor mai buni interpreti, celor mai bune locatii si celor mai bune echipe artis­tice care au reusit sa impre­sioneze cercul criticilor de la "The Herald".