luni, 17 august 2009

Brown încearcă să-şi asigure susţinere pentru misiunea din Afganistan, după moartea a opt militari

Guvernul lui Gordon Brown a încercat duminică să să obţină o mai mare susţinere din partea populaţiei faţă de războiul din Afganistan, după moartea a opt militari britanici în doar 24 de ore, relatează Reuters.

Numărul militarilor britanici ucişi în Afganistan - 184 - îl depăşeşte acum pe cel al britanicilor ucişi în Irak. Totuşi, potrivit unui sondaj pentru The Guardian şi BBC, susţinerea populaţiei faţă de misiunea din Afganistan rămâne fermă.

Sondajul ICM arată o susţinere de 46% şi o opoziţie de 47%. Susţinerea este în creştere cu 15% faţă de 2006.

Brown a declarat că ofensiva majoră a britanicilor şi americanilor împotriva insurgenţei din provincia sudică Helmand este un succes, în pofida victimelor în rândul trupelor britanice.

Transmiţând acest mesaj direct
trupelor, Brown a spus, la un post de radio: "Ştiu că a fost o vară dificilă până acum şi va continua să fie". Întrebat dacă este îngrijorat că operaţiunea din Helmand ar putea deveni Vietnamul Marii Britanii, el a spus: "Operaţiunea dă semne de succes".

Fostul ministru conservator al apărării, Tom King, a declarat că forţele britanice nu au suficiente elicoptere şi că, de asemenea, nu sunt suficienţi militari. Însă guvernul neagă. Ministrul de finanţe, Alistair Darling, a declarat că trupele britanice din Afganistan vor primi
orice echipamente vor cere.