luni, 17 august 2009

Frattini: Un atac impotriva Iranului ar fi in acest moment o adevarata catastrofa nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru intreaga lume

Ministrul italian de Externe, Franco Frattini, a declarat, intr-un interviu acordat luni postului public de televiziune Rai1, ca un atac impotriva Iranului ar fi in acest moment o adevarata catastrofa nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru intreaga lume, informeaza Agerpres.
"Unii se gandesc sa pregateasca un atac impotriva Iranului. Ar fi o adevarata catastrofa nu numai pentru Orientul Mijlociu, ci pentru intreaga lume", a afirmat Frattini, adaugand ca nu poate fi acceptat in plan international faptul ca iranienii construiesc o bomba atomica si continua sa avanseze cu programul
nuclear pe care cancelariile occidentale il doresc oprit.
"Nu putem sa acceptam nici ca atat de multi oameni au fost atacati si ucisi pe strazile din orasele iraniene pentru ca au manifestat pasnic", a continuat seful diplomatiei italiene, adaugand ca Italia s-a alaturat saptamana trecuta, la reuniunea G8, pozitiei presedintelui american Barack Obama care a cerut sa se acorde inca o sansa negocierilor cu guvernul de la Teheran.
Totodata, ministrul italian de Externe a comentat intr-un interviu publicat luni de cotidianul catolic Avvenire si acuzatiile venite de la Teheran fata de "reprimarea" de catre fortele de ordine italiene a manifestatiilor anti-globalizare si anti-G8.
"Iranienii ne-au obisnuit de ceva timp cu aceasta atitudine ambivalenta. Cred insa ca au observat si cum toti liderii de la reuniunea G8 au cazut de acord sa le intinda inca o data mana pentru a incerca gasirea un acord, dar nu pe termen nelimitat. Le-am oferit dialog si fermitate si poate ca ei vor oarecum sa raspunda la fel, desi este de-a dreptul ridicol sa acuzi politia italiana de represiune", a evidentiat Frattini, care a mai aratat ca spera ca in urmatoarele saptamani si luni se va reusi gasirea unui acord intre cancelariile occidentale si Teheran in chestiunea programului nuclear.
Intr-un comunicat publicat vineri de agentia oficiala iraniana Fars a fost condamnata "recurgerea la forta din partea politiei italiene pentru a reprima manifestatiile protestatarilor la adresa summit-ului G8 de la Aquila", fiind mentionata si o invitatie la adresa guvernului italian de "a respecta angajamentele internationale".
Politia italiana a arestat sau a retinut saptamana trecuta circa 40 de militanti ai unor organizatii antiglobalizare ce au fost descoperiti avand asupra lor arme albe sau avand alte comportamente agresive, insa a permis organizarea pasnica a mai multor proteste antiglobalizare. Persoanele arestate au fost deja eliberate.
Potrivit NewsIn, presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat saptamana trecuta la summitul G8 ca un "atac unilateral" din partea Israelului asupra Iranului "ar fi o catastrofa absoluta".
Seful Statului Major Interarme american, amiralul Michael Mullen, a declarat pe 5 iulie, potrivit AFP, preluata de NewsIn, ca un atac impotriva instalatiilor nucleare din Iran s-ar putea dovedi "foarte destabilizator".