miercuri, 8 iulie 2009

Asociaţia pentru protecţia liliecilor din România organizează Noaptea Europeana a Liliecilor

oaptea Europeană a Liliecilor este un eveniment organizat în fiecare an, în august - septembrie în peste 30 de ţări europene, în cadrul căruia au loc excursii, expoziţii, prezentări şi sunt oferite materiale informaţionale în diferite oraşe şi regiuni europene.

Scopul acestui eveniment este de a aduce oamenii mai aproape de aceste animale unice, de a familiariza cu viaţa lor şi de atrage atenţia publicului larg asupra periclitării populaţiilor de lilieci.

În România, acest eveniment este sărbătorit în fiecare an prin manifestări organizate de Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România (A.P.L.R.), cu sediul în Satul Mare
. În acest an, evenimentul va avea loc la Constanţa având ca parteneri: Grupul de Cercetare şi Educaţie Ecologică "Monachus", Constanţa şi Facultatea de Ştiinţele Naturii şi Ştiinţe Agricole, Constanţa şi beneficiind de sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.

Evenimentul se adresează publicului de toate vârstele. În cadrul acestuia, va avea loc o prezentare cu informaţii variate despre modul de viaţă şi comportament al liliecilor, despre importanţa lor ca unice mamifere activ zburătoare, precum şi despre modalităţile în care pot fi ocrotiţi. La apusul soarelui va fi organizată o demonstraţie cu detectorul de ultrasunete în Parcul Tăbăcărie, urmărindu-se dezvăluirea modalităţii prin care liliecii, micile "spirite ale nopţii", îşi urmăresc şi capturează prada, principiu ce a stat la baza radarelor moderne.

Există multe superstiţii şi temeri legate de aceste misterioase mamifere zburătoare ale nopţii, ce nu-şi găsesc echivalentul în realitate. Se cunosc aproape 1000 de specii şi subspecii actuale, repartizate pe mai multe familii, răspândite în toată lumea, cu excepţia regiunilor polare şi a insulelor izolate din Oceanele Atlantic şi Pacific.

În România, trăiesc 30 de specii de lilieci din totalul de 45 de specii europene, reprezentând aproape 30 % din fauna noastră de mamifere. Cu un relief foarte variat, ce include Munţii Carpaţi şi Delta Dunării, ţara noastră furnizează multe habitate pentru populaţii importante de lilieci. Arealele carstice extinse, cu mai mult de 12.000 de peşteri naturale
, găzduiesc o mare diversitate şi abundenţă de lilieci.

Liliecii sunt animale majoritatea nocturne, insectivore, consumând pe noapte 1000 de ţânţari, pe distanţa de 6 cm. Se estimează că, dacă speciile de lilieci ar dispărea, agricultura ar dispărea în 6 - 8 ani, iar pădurile în 10 ani. În unele ţări, agricultorii îi folosesc împotriva insectelor dăunătoare.La ora actuală, populaţiile de lilieci sunt în declin numeric, unele chiar dispărând. Cauzele majore: pierderea habitatelor, uciderea lor cu pietre sau lămpi cu gaz, introducerea sau dispariţia de specii, utilizarea de insecticide în agricultură, etc.