miercuri, 22 iulie 2009

Coaliţia PDL-PSD va fi condusă frăţeşte de baroni

e la Bucureşti până în cel mai îndepărtat judeţ, PSD şi PDL vor avea conducere comună, asigurată, pe picior de egalitate, de baronii centrali şi locali.

Pe lângă protocolul de constituire a Coaliţiei de guvernare PDL-PSD, echipele de negociere au lucrat paralel la regulamentul de funcţionare a noii coaliţii, care prevede modul în care va fi împărţită puterea, de la Bucureşti până în cel mai îndepărtat judeţ.

Regulamentul a fost prezentat ieri de Mircea Geoană liderilor PSD în cadrul şedinţei Biroului Permanent, dar numai pentru a lua cunoştinţă de el şi a-şi exprima acordul sau, după caz, dezacordul. Ion Iliescu a avut obiecţii de făcut pe marginea acestuia, preşedintele de onoare al partidului nefiind de acord cu faptul că noua coaliţie va fi condusă de un Birou Politic Comun.

“Ce e ăla Birou Politic? Să fie Birou
Comun, nu Birou Politic”, a spus Ion Iliescu, explicând că cele două partide au conduceri politice diferite, nu se vor contopi într-o singură formaţiune.

Comisia comună de conducere a Coaliţiei va fi formată din preşedinţii celor două partide, Mircea Geoană, respectiv Emil Boc, şi câte şapte membri de fiecare parte, de la PSD şi PDL. Aceeaşi structură va fi înfiinţată în fiecare judeţ, urmând să fie condusă de baronii locali ai PSD şi ai PDL, care trebuie să-şi împartă, în mod egal, toate funcţiile la nivel local. Este vorba despre toate instituţiile descentralizate, care vor reveni jumătate la social democraţi şi jumătate democrat-liberalilor. Şi prefecturile - instituţii declarate apolitice în guvernarea Tăriceanu - vor redeveni politice, fiecare şef de Consiliu Judeţean având dreptul să-şi numească prefect după culoarea partidului, aşa cum era prevăzut în pachetul de legi pentru descentralizare emis de Liviu Dragnea.

La nivel central, PSD şi PDL vor împărţi peste 20 de ministere, cel mai probabil 23, social democraţii urmând să aibă unul în plus
faţă de partenerii de coaliţie. Administraţia ar urma să fie despărţită de Interne, la fel Economia
de Finanţe. De asemenea, apar şi ministere noi, cum ar fi cel al Sportului, care ar putea să fie separat de cel al Tineretului, dar şi un minister nou pentru afacerile europene, care ar urma să se ocupe şi de fondurile de la UE.

Regulamentul mai prevede că func­ţia de premier revine PD în timp ce postul de vicepremier este alocat PSD. De asemenea, social-democraţii obţin un post de ministru în plus, dar şi prima opţiune la alegerea primului
portofoliu. Această ultimă concesie a fost făcută de PDL, potrivit unor surse care au participat la negocieri, pentru că PSD a fost de acord ca mi­nisterele Justiţiei, Apărării şi Internelor să revină oamenilor indicaţi de pre­şedintele Traian Băsescu. De ase­menea, s-a stabilit ca premierul să-şi aleagă singur secretarul general al guvernului, în timp ce PSD va numi un secretar general adjunct. O altă regulă asupra căreia s-a căzut de acord la negocieri stabileşte că într-un minister condus de un partid trebuie să fie numit cel puţin un secretar de stat de la celălalt partid. Secretarii de stat adjuncţi vor fi împărţiţi frăţeşte între PSD şi PDL.

Ca să nu apară conflicte politice pe linia Guvern-Parlament, fiecare partid va avea şi conducerea comisiei parlamentare arondate ministerului pe care l-a primit. Adică, dacă unul dintre partide ia, spre exemplu, Mi­nis­terul Justiţiei, primeşte şi comisiile juridice din Parlament.