miercuri, 22 iulie 2009

Verestoy Attila, vocea opoziţiei: „Mi-e teamă că acum banul public se va redirecţiona către alte zone“

eprezentanţii Uniunii nu acceptă posturile de secretari de stat pentru că nu doresc să execute deciziile PSD

UDMR anunţă că nu va vota pentru învestirea guvernului PSD - PD-L

UDMR va acţiona în următorii patru ani de pe băncile opoziţiei. Formaţiunea condusă de Marko Bela a decis să nu participe la guvernare, de pe poziţia secundă, a secretarilor de stat, care i-a fost propusă de PD-L, astfel că, pentru prima dată
din 1996, maghiarii nu se vor mai afla într-o coaliţie la putere. În aceste condiţii, UDMR se teme acum că oamenii pe care îi are în diferite funcţii de conducere la nivel central şi local să nu fie înlocuiţi pe criterii politice sau etnice. Mai mult, senatorul UDMR Verestoy Attila se teme că, după intrarea Uniunii în opoziţie, fondurile publice destinate judeţelor locuite preponderent de maghiari vor fi redirecţionate către alte zone, iar problemele acestei comunităţi vor fi neglijate. “Cât timp am fost la guvernare am reuşit să soluţionăm probleme lăsate de izbelişte zeci de ani - infrastructura din judeţele locuite de maghiari, alimentarea cu apă, construcţia de şcoli sau spitale. Mi-e teamă că acum banul
public se va redirecţiona către alte zone”, a arătat Verestoy.

Marko, dezamăgit

După ce s-a declarat jignit, în calitate
de reprezentant al comunităţii maghiare, de declaraţiile liderului PSD Mircea Geoană şi de poziţia social-democraţilor de a nu accepta UDMR la guvernare, Marko Bela s-a arătat dezamăgit, ieri, şi de democrat-liberali, care „nu au reuşit să se impună”. „Constat cu regret că PD-L nu a reuşit să-şi impună poziţia, să facă respectată înţelegerea pe care a avut-o cu noi. Îmi pare rău că PSD a reuşit să-şi impună poziţia de a exclude UDMR, nu ştim nici până în acest moment de ce”, a spus Marko, într-o conferinţă de presă extraordinară.

În opinia lui, Uniunea ar fi trebuit să fie văzută, de actualii parteneri – PSD şi PD-L - drept o formaţiune a minorităţii maghiare din România, cu peste 1.500.000 de persoane, şi, în nici un caz, ca un simplu partid de 7%. „Parcă ai zice – ce mai contează acel un milion şi jumătate?”, a protestat liderul Uniunii. În ciuda faptului că PD-L nu a reuşit să-şi respecte înţelegerea cu maghiarii şi a bătut palma cu PSD, udemeriştii susţin că se simt totuşi apropiaţi şi în continuare de democrat-liberali, plecând de la faptul că fac parte din aceeaşi „familie politică” – Partidul Popular European.

Marko, mândru

El a explicat că, în ciuda celor aproximativ şase procente obţinute la alegeri, UDMR nu ar fi acceptat decât funcţii de ministru în viitorul Guvern, pentru că nu doreşte să acţioneze de la „nivelul doi”, de pe poziţia secretarilor de stat. „Cu regret trebuie să spun că ideea că reprezentanţii UDMR ar putea fi numai executanţi, numai la nivelul doi în cadrul instituţiei guvernamentale, după ce am dovedit că putem fi parteneri egali şi că putem avea o contribuţie importantă la rezolvarea unor probleme de interes general, nu poate fi acceptată de noi. UDMR va fi în opoziţie în Parlamentul României”, a spus Marko Bela, adăugând că Uniunea nu-şi poate asuma un rol de executant al unor decizii care nu îi aparţin.