miercuri, 22 iulie 2009

Cine vine la Cluj în locul lui Emil Boc?

dată cu desemnarea preşedintelui PD-L, Emil Boc, la funcţia de premier, clujenii vor avea şi un primar nou. Vicepreşedintele Sorin Apostu are cele mai mari şanse să ia funcţia în primire pentru următoarele şase luni.

Legea Administraţiei Locale precizează că în cazul în care primarul nu îşi mai poate descărca atribuţiile, din diverse motive, ce pot varia de la o condamnare definitivă şi până la desemnarea sa ca premier, consiliu local va desemna ca primar interimar pe unul dintre cei doi viceprimari, pentru o perioada de maxim şase luni.

Daca totuşi Emil Boc îşi dă demisia din funcţia de prim-ministru sau guvernul cade din pricina unei moţiuni de cenzură, în decursul celor şase luni, atunci preşedintele PD-L se va putea întoarce la funcţia sa de primar al oraşului Cluj-Napoca.

Emil Boc nu va fi primul primar care îşi va abandona postul pentru o alta funcţie publica mai înalta. Primul
pus în aceasta postura a fost Victor Ciorbea, în 1996, după ce abia câştigase alegerile pentru Primăria Bucureştiului, declanşând şi un scandal după ce a refuzat să demisioneze din funcţia de primar, recurgând la autosuspendare.

Traian Băsescu este a doua personalitate post-decembristă care a renunţat la funţia de primar al Bucureştiului, de data aceasta pentru a ocupa funcţia de Preşedinte al României.