miercuri, 8 iulie 2009

Două treimi din români nu suportă homosexualii

intre cetăţenii de alte naţionalităţi, românilor le plac maghiarii, chinezii şi evreii şi nu suportă romii şi africanii

Homosexualitatea este percepută ca fiind un lucru rău de 68 % dintre români. Mai mult , dintre aceştia, 36 % consideră că relaţiile homosexuale ar trebui sancţionate, în special prin interzicerea unor drepturi. De asemenea, 56 % dintre români consideră că homosexualilor ar trebui să li se interzică organizarea de evenimente publice, iar 36% nu vor ca aceştia să mai apară în emisiuni TV.
În ceea ce priveşte stereotipiile, românii, maghiarii, chinezii şi evreii sunt priviţi ca având mai multe trăsături pozitive, arabii şi Martorii lui Iehova sunt asociaţi în aceeaşi măsură cu trăsături pozitive şi negative, iar romii şi africanii sunt asociaţi mai mult cu trăsături negative. Acestea sunt o parte din rezultatele unui sondaj de opinie comandat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Deşi a dat 25.000 de euro
pentru realizarea sondajului, concluziile referitoare la activitatea CNCD n-au fost tocmai îmbucurătoare pentru şefi.
Potrivit sondajului, CNCD este cunoscută de 63 la sută dintre respondenţi, notorietatea instituţiei fiind mult mai mică decât în cazul sindicatelor (94 %), Protecţia Consumatorului (92 %) sau Consiliului Naţional al Audiovizualului ( 84% ). Mai mult, conform sondajului, doar 20% dintre români au încredere în CNCD. De altfel, discriminarea este o problemă care nu preocupă majoritatea românilor. Întrebaţi care sunt problemele majore de pe agenda publică, peste 80% dintre cei intervievaţi au menţionat preţurile ridicate, corupţia, infracţionalitatea, sănătatea, discriminarea fiind ultima pe listă.
Totuşi, numărul petiţiilor legate de cazuri de discriminare s-a dublat anul trecut faţă de 2006, ajungând la mai mult de 800. Două treimi dintre acestea au fost soluţionate, iar în 64 de cazuri au fost date sancţiuni, respectiv amenzi şi avertismente. Criteriile cel mai des invocate de reclamanţi sunt etnia şi handicapul, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba Ferenc. Sondajul a fost realizat de Gallup Organization România, fiind intervievate 1.200 de persoane, cu vârsta de 18 ani şi peste, din toată ţara, atât din mediul urban, cât şi din cel rural. Ancheta s-a desfăşurat în perioada 27 iunie - 7 iulie 2008.