vineri, 20 februarie 2009

Baia Mare a ajuns pe harta internationala a drogurilor

Municipiul Baia Mare este mentionat intr-un raport international al Departamentului de stat al SUA pentru combaterea traficului
si consumului de narcotice. Autorii strategiei, care a fost publicata la inceputul lunii martie, face referire directa la un caz care s-a inregistrat in 2006. In urma acestuia, capitala Maramuresului a fost plasata pe harta traficantilor de droguri alaturi de orase din Afganistan ori Columbia.
Raportul international al Strategiei de combatere a narcoticelor realizat de catre Departamentul de stat al SUA descrie situatiile grave semnalate pe parcursul anului trecut in toate statele lumii. Numai volumul I, in care se face referire si la Baia Mare, numara peste 600 de pagini
.

Documentul prezinta masurile luate de autoritatile americane, precum si de cele din restul tarilor pentru reducerea traficului si consumului de droguri. De asemenea, face referire la conventiile internationale incheiate pentru combaterea fenomenului.

In acesta se precizeaza ca pentru prima data in Romania, in 2006, s-a semnalat o cultura de cactus verde (San Pedro), cu un continut mare de mescalina, care a fost descoperita in Baia Mare.

Tineri prinsi in flagrant cu mescalina in autogara
Cazul s-a inregistrat la sfarsitul lunii februarie a anului trecut, cand doi tineri baimareni au fost prinsi in flagrant in timp ce incercau sa vanda 25 de kilograme
de mescalina, considerat un drog de mare risc. Baietii au fost prinsi in flagrant in 22 februarie, in Autogara Baia Mare, de politistii de la antidrog.

B.M., de 28 de ani si V.I., de 30 de ani, au fost pusi sub acuzare pentru savarsirea infractiunii de trafic de droguri de mare risc, cazul fiind prealuat in ancheta de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti. De altfel, cei doi nu au fost arestati pe baza unor mandate ale Tribunalului Maramures, cum se obisnuieste in cazurile identificate pe teritoriul judetului, fiind transportati direct in capitala.

Tinerii cultivau cactusii intr-o sera, iar marfa o distribuiau in Baia Mare, dar preponderent in Bucuresti. Mescalina este un stupefiant rar intalnit pe piata locala a drogurilor, iar daca ar fi ajuns sa o comercializeze baimarenii ar fi putut obtine circa 70.000 de euro, pentru ca pretul unui kilogram valoreaza intre 500 si 3.000 de euro.

80% din drogurile aduse in tara ajung in Europa de Vest
Baia Mare este singura localitate din Romania nominalizata in raportul Departamentului de stat al SUA, in capitolul referitor la tara noastra fiind mentionate in rest doar cazuri generale si date statistice. Realizatorii strategiei au aratat insa ca in aceasta zona nu se poate vorbi despre o cultivare sustinuta a plantelor din care se fabrica narcoticele.

Potrivit autoritatilor guvernamentale americane, Romania serveste ca tara de tranzit pentru traficantii de narcotice care actioneaza pe ruta balcanica, indeosebi prin Turcia si Bulgaria, prin aceasta transferandu-se cantitati insemnate de heroina si opium din Asia de Sud-Vest in vestul Europei.

Autorii descriu Romania ca un loc de depozitare a acestor substante. De asemenea, e considerata un punct de legatura prin care se transporta droguri sintetice din Occident in estul contintentului. In raport s-a mentionat ca 80% din narcoticele care intra in tara sunt livrate ulterior spre Europa de Vest.

Potrivit datelor prezentate, drogurile aduse din Afganistan sunt scoase cu predilectie prin Ungaria, fiind transportate cu masinile peste granita. Caile de intrare a narcoticelor sunt insa mai multe, fiind indicate atat TIR-urile, cat si caile maritime si aeriene.

Peste 160 de kilograme de narcotice s-au confiscat in 2006
Departamentul de stat al SUA a indicat ca, in anul 2006, romanii au inceput sa faca eforturi pentru stapanirea fenomenului si au creat mai multe structuri in acest sens, inclusiv de prevenire. Cu toate acestea, s-a aratat ca programele de dezintoxicare
nu sunt eficiente din cauza sumelor mici alocate de stat si a lipsei de experienta a celor implicati in derularea lor.

In paginile documentului s-a mai mentionat ca, Statele Unite au acordat 1.724.000 de dolari anul trecut pentru sustinerea actiunilor de combatere a traficului si consumului de droguri din Romania, dar si pentru a creste capacitatea de interventie a oamenilor legii implicati in combaterea flagelului.

De asemenea, s-a aratat ca in prima jumatate a anului trecut s-au confiscat 162 de kilograme de droguri, dintre care 23 de heroina, 10 de cocaina, 94 de mescalina, 26 de cannabis si 11.133 pastile de amfetamina.

Heroina si marijuana sunt favoritele romanilor
Pe parcursul primelor sase luni, 1.218 de persoane au fost investigate pentru consum, posesie si trafic de droguri, ceea ce a reprezentant o crestere cu 11,6 procente fata de anul 2005. 350 de persoane au fost condamnate – mai ales pentru fapte comsie in anii precedenti, iar 228 se afla in stare de arest preventiv.

Potrivit departamentului de stat american, autoritatile romane nu incurajeaza si nici nu faciliteaza consumul de droguri. Oficialii de la Washington au semnalat insa ca o mare problema este coruptia crescuta, care se inregistreaza atat in justitie, cat si in politie.

Heroina si marijuana sunt drogurile consumate cu predilectie de romani, dar s-a constat o crestere a cererii de Ecstasy, datorita preturilor mai accesibile, dar si a cresterii nivelului de trai, dupa cum s-a scris in strategie. Autoritatile guvernamentale din SUA apreciaza ca in acest an si in urmatorii se va inregistra o crestere a consumului de heroina.