miercuri, 18 februarie 2009

Ion Iliescu salveaza Sahia Film

Studioul Sahia Film, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor, a anuntat ca vrea sa produca un documentar despre trecutul comunist al fostului presedinte: “Ion Iliescu - o viata
inchinata lectiilor de democratie”. Filmul urmeaza sa fie “licitat” pe piata media pornind de la un pret de strigare de 20.000 de euro. Directorul Sahia Film, Marius Iurascu, spune ca vrea sa foloseasca banii pentru retehnologizarea studioului, aflat in “moarte clinica”.
- Recenta condamnare a comunismului a “legalizat” demonizarea acestui sistem politic. Ma intreb daca, in absenta condamnarii oficiale a comunismului, documentarul ar mai fi putut sustine o pozitie atat de vehementa, cum lasa sa se ghiceasca sarcasmul titlului sau declaratia dumneavoastra, “ideea a plecat de la faptul ca, din pacate, am fost neplacut surprins de atitudinile domnului Iliescu, care da acum lectii de democratie”.
- Ceea ce s-a intamplat in plenul Parlamentului Romaniei, atunci cand domnul presedinte Traian Basescu a dat citire Raportului Tismaneanu, a facut dovada apartenentei la fostul regim comunist a unor actuali “campioni ai democratiei”. Daca de la Corneliu Vadim Tudor (caruia nu-i doresc sa ajunga pe lista noastra, pentru ca exista destule imagini si pentru el) ma asteptam sa recurga la asemenea manifestari de sef de trib in jungla amazoniana, reactia PSD-ului si a mentorului Iliescu ar fi trebuit sa fie mult mai rezervata, stiindu-se cu musca pe caciula. Acesta a fost primul pas, iar declaratiile domnului Iliescu, prin care-si permite sa dea lectii de democratie actualei clase politice, au fost picatura care a umplut paharul.

“Intreaga activitate anterioara Revolutiei a domnului Ion Iliescu este compromitatoare”

- Care sunt cele mai compromitatoare imagini de arhiva cu Iliescu ce vor fi folosite in film?
- Intreaga activitate anterioara Revolutiei din 1989 a domnului Ion Iliescu este compromitatoare. Imaginile de arhiva cu domnia sa scot in evidenta militantul activ care a fost tovarasul Ion Iliescu, in propaganda comunista, pe care a stapanit-o la perfectie.

-Exista multe inregistrari cu Iliescu?
- Proiectul acestui film documentar este la stadiul de cercetare. Astfel, in arhiva Sahia Film exista o multime de imagini cu fostul tovaras Ion Iliescu (actualul domn Ion Iliescu), imagini care, in functie de conceptia regizorala, vor fi sau nu difuzate...

- In film or sa apara interventii ale specialistilor/istoricilor/analistilor politici?
- Nu.

“Bugetul va fi minimal, filmul va fi unul de montaj”

- V-ati gandit sa aveti in film si o interventie cu Ion Iliescu, justificandu-se?
- Cine se scuza se acuza...

- Cine a ales titlul? Care au fost argumentele in favoarea unui titlu atat de vehement? Au existat si alte versiuni de titlu? Daca da, care au fost ele?
- Titlul a fost ales de echipa de productie, compusa din regizor, producator executiv si eu, personal, in calitate de producator general.

- Cine va fi regizorul filmului?
- Un tanar regizor colaborator al Studioului Cinematografic Sahia Film, Dragos Stanescu.
- Ce buget estimati pentru acest film? Pretul de strigare de 20.000 are vreo legatura cu bugetul filmului? Ce posibile alte motive au stat la fixarea pretului de pornire pentru “licitatie”?
- Bugetul va fi minimal, deoarece filmul va fi unul de montaj, ceea ce reduce costurile. Licitatia este o idee pe care am lansat-o dupa discutia cu Mediafax, deoarece Sahia Film, dupa cum stiti, a traversat o perioada de “moarte clinica”. Tocmai de aceea doresc sa aduc cat mai multi bani, pentru retehnologizarea studioului.
- Ce companii media credeti ca ar fi interesate de acest documentar? V-ati gandit la postul public de televiziune?
- Si eu sunt curios sa vad cine se inscrie la licitatie. TVR e canal public, deci nu poate aduce prejudicii de imagine unui om politic activ. De aceea, nu-l vad pe dl Giurgiu venind la aceasta licitatie.
- Studioul Sahia Film, care se afla sub autoritatea MCC si - presupun - sta pe bani publici, nu ar trebui sa se supuna aceluiasi principiu?
- Noi nu primim bani de la buget, ci ne autofinantam.