vineri, 20 februarie 2009

Pretul de intrare in TVR pentru Giurgiu: 30.000 de euro

ntr-o scrisoare deschisa, transmisa ieri mai multor jurnalisti, Giurgiu face referire la o intâmplare petrecuta in 2004, când oameni din TVR i-au cerut sa dea mita 30.000 de euro pentru un documentar propus de el postului public. Cu toate ca presedintele director-general al SRTv considera ca se doreste ca lucrurile sa fie lasate asa cum sunt in institutia pe care o conduce, spune ca nu se va da batut.

Presedintele-director general al Societatii Române de Televiziune (SRTv), Tudor Giurgiu, a afirmat, într-o scrisoare deschisa, transmisa ieri mai multor ziaristi, ca nu a vrut sa îsi cumpere linistea unui mandat sigur de patru ani.
Tudor Giurgiu a mai spus ca unii prieteni i-au zis ca, daca va prelua postul de presedinte-director general la SRTv, se va duce într-un „cuib de viespi si de interese“, unde nu va putea face nimic care sa dureze. Totusi, dupa un an si opt luni în functie, Giurgiu este mândru de ce a reusit sa faca si crede ca rezultatele se vad pe post fara alte comentarii.

Presedintele-director general al SRTv a recunoscut în scrisoare ca a vrut sa faca prea multe deodata, neasigurandu-se ca e inconjurat de oameni de-ai sai care sa verifice ce si cat semneaza, cum si cat cheltuie institutia: «Am subestimat forta ascunsa si dorinta de razbunare a celor dati la o parte sau «afara», «deranjati» de faptul ca m-am «prins» cum functioneaza sistemul
. Deranjati ca nu m-am «împrietenit» cu ei, asa cum îsi doreau.“ El nu a precizat în scrisoare cine sunt persoanele la care se refera.

Giurgiu vrea sa faca din TVR o companie stabila
Tudor Giurgiu considera ca nu se doreste ca TVR sa fie o companie de media stabila si puternica si ca se doreste ca lucrurile sa fie lasate asa cum sunt.
Giurgiu mentioneaza în scrisoare un moment din 2004, când a propus TVR-ului un film documentar, dar proiectul nu a fost aprobat dupa ce i s-a cerut spaga 30.000 de euro si a refuzat: «Rad cand imi aduc aminte de momentele cand bateam la poarta TVR-ului prin 2004 sa ma milogesc pentru sprijinirea unei coproductii de film documentar finantata „pe bune“, fara spagi, de catre Arte, BBC si France 2. La TVR, „pretul de intrare“, rostit candid
de o doamna în chip de porte-parole într-o ceainarie de prin Dorobanti, era pe-atunci de 30.000 euro. Nu s-a mai legat... N-am „facut“ afacerea».

Directorul TVR nu vrea sa renunte cu una, cu doua
De asemenea, directorul general al TVR a mai spus ca: „Am fost naiv crezând ca a fi PDG în România nu te obliga neaparat sa pleci din tara în turnee politice cu diverse ministere, sa cauti prietenia sefilor de ziare, sa participi la sindrofii si serate cu oameni de afaceri sau politicieni“.
Presedintele-director general al SRTv a spus, în finalul scrisorii, ca nu va ceda în lupta pe care a pornit-o în TVR. «Vintila Mihailescu îmi scria acum câteva zile: „Îti urez rezistenta multa sau renuntare rapida...» «Merg pe prima varianta», a mai spus Tudor Giurgiu.

Giurgiu e somat in scris sa predea datele cerute
Ieri, i-a expirat lui Tudor Giurgiu termenul care ii fusese fixat saptamana trecuta de comisia de cultura din Senat, pentru a prezenta datele complete privind situatia din TVR. Senatorii nu au fost deloc multumiti de raspunsul pe care l-au primit, ieri, de la Tudor Giurgiu, în care acesta se rezuma la a-i anunta ca le va trimite „materiale“ care vor contine „datele“ cerute de comisie.
Adrian Paunescu, presedintele comisiei, i-a solicitat din nou, in scris, lui Giurgiu: „Va rugam sa ne transmiteti, de urgenta, asa cum s-a stabilit, nu doar date, ci datele referitoare la situatia financiara, organigrama, cheltuielile salariale, achizitiile si lista cu angajatii încadrati prin orice tip de contract“.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a anuntat, ieri, ca Parlamentul va înfiinta o comisie de ancheta la SRTv, formata din 15 senatori si deputati, ale carei obiective ar putea fi verificarea activitatii televiziunii publice si analiza programelor televiziunii publice. Vacaroiu a spus ca, pâna luni, se va elabora si un proiect de hotarâre a Parlamentului referitoare la obiectivele controlului initiat de comisie.