vineri, 20 februarie 2009

Descoperire in premiera la sapaturile de la Polus

Arheologii clujeni care lucreaza pe situl de pe locul viitorului mall Polus au dezgropat ieri prima diploma militara romana din zona Clujului. Obiectul are o semnificatie majora si ii va ajuta pe arheologi sa afle si scopul pentru care a fost construita cladirea descoperita in aceeasi locatie acum o luna. Diploma militara va fi transportata la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, unde, dupa restaurari, va fi expusa pentru public.

Dovada serviciului
militar

Descoperirea a fost facuta intre zidurile cladirii romane dezgropate in urma cu o luna de zile de catre arheologii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca. Linga diploma au mai fost gasite si obiecte militare de pe vremea romanilor. „Este vorba despre un «livret militar», care dateaza, din cite am estimat noi, din prima jumatate a secolului al II-lea dupa Hristos, de pe vremea stapinirii imparatului roman Hadrian", a declarat pentru Monitorul de Cluj arheologul Valentin Voisian. Pe diploma militara sta scrisa toata istoria unui soldat roman. Aceste documente erau acordate ostasilor imperiului dupa ce-si indeplineau stagiul militar de 25 de ani, cind erau recompensati si cu o suma consistenta de sesterti, vechi monede romane. O data cu darea baneasca, soldatii si familiile lor primeau cetatenia romana. In schimb, cei care falsificau respectivele „livrete militare" erau condamnati la sclavie pe viata
, iar in unele cazuri erau condamnati la moarte.

Expozitie de diplome militare

In prezent, mai exista alte sase astfel de diplome militare, dintre care doar cinci sint expuse la MNIT. Una dintre ele este pastrata in seiful institutiei si urmeaza sa fie restaurata, dupa care va fi prezentata publicului. „Livretul militar" descoperit ieri a fost transportat la MNIT, unde va face parte din expozitia permanenta. „Piesa gasita astazi (n.r., ieri) prezinta mici depuneri de calcar si, ca urmare, ea trebuie restaurata. Speram ca in urma analizei diplomelor descoperite in tara sa gasim mai multe analogii care sa ne faca sa intelegem ce se afla in urma cu secole in zona in care lucram in prezent. De asemenea, speram sa aflam detalii si despre trupele stationare din zona Clujului", a declarat arheologul Valentin Voisian. In prezent, arheologii se bazeaza pe cele sapte documente antice descoperite pentru a gasi rezolvari la cit mai multe probleme istoriografice.

Termene depasite?

Munca arheologilor de pe situl de la Polus pune sub semnul intrebarii finalizarea constructiei mall-ului. „Ne dam tot interesul sa ne incadram in termenele initiale, dar am descoperit multe lucruri", a marturisit Valentin Voisian. Pina in prezent, situl arheologic a reprezentat un izvor nesecat de istorie romana, gratie numeroaselor obiecte militare si de port descoperite aici.