vineri, 20 februarie 2009

Papa Benedict al XVI-lea dixit: Preotii catolici raman celibatari

Papa Benedict al XVI-lea a reafirmat „caracterul obligatoriu“ al celibatului preotilor catolici. Intr-un text
doctrinal emis ieri de Vatican, Pontiful afirma ca „celibatul sacerdotal trait cu maturitate, bucurie si devotament este o foarte mare binecuvåntare pentru biserica si pentru societatea insasi“.

In conformitate cu avizul sinodului, Papa nu a considerat oportun sa schimbe aceasta regula milenara, chiar daca numarul de preoti este in scadere alarmanta. In textul Vaticanului este reafirmata, de asemenea, interdictia de a se recasatori pentru cei divortati.

Ca un raspuns la proiectul de lege cu privire la recunoasterea legala a cuplurilor de fapt (homosexuali inclusi) care bulverseaza actuala coalitie de centru-stånga aflata la putere la Roma, a dezbaterilor din multe tari europene si catolice cu privire la eutanasie, Papa Benedict al XVI-lea avertizeaza „oamenii politici si legislatorii catolici“ sa se abtina de la votarea legilor care autorizeaza avortul, eutanasia si uniunile homosexuale.

Papa Ratzinger subliniaza ca valorile vietii umane nu sunt negociabile. Textul emis ieri de Vatican are o importanta similara unei enciclice, care aprofundeaza fara sa schimbe doctrina catolica. In document este amintita influenta benefica in viata
Bisericii Catolice a reformei liturghiei emise de Consiliul Vatican II, in ciuda unor abuzuri. Papa se declara de acord cu folosirea mai frecventa a limbii latine, ca limba universala a catolicismului, cu precadere in ocazia marilor celebrari internationale.