vineri, 20 februarie 2009

Integrarea europeana se face prin casatorii de convenienta intre moldoveni si romani

Se pare ca recenta decizie a autoritatilor de la Chisinau de a nu accepta deschiderea suplimentara in Moldova a doua consulate romanesti – la Balti si Cahul – nu-i opreste pe moldoveni sa obtina cetatenie romana pe alte cai. O solutie, dupa cum scrie publicatia romaneasca „Ziarul”, sunt casatoriile de convenienta, comunica Agentia DECA-press.
Ziarul publica si un anunt ideal pentru casatoriile de convenienta, „care sunt ultima moda in Moldova europeana”. Acesta este formulat astfel: „cetatean moldovean. 48 de ani. Caut femeie din Romania pentru casatorie, in vederea obtinerii cetateniei romane. Ofer recompensa”.
Birourile
de Stare Civila din Iasi, Vaslui, Botosani si Suceava sunt luate cu asalt de cuplurile „mixte” romano-moldovene. Dupa integrarea in Uniunea Europeana, numarul casatoriilor dintre cetateni romani si moldoveni a crescut de cateva ori, pentru ca aceasta este o cale simpla de obtinere a cetateniei romanesti, scrie „Ziarul”
„Prin casatorie, ei obtin dreptul de a calatori fara viza si asta pentru ca devin cetateni europeni. Apoi, nu mai au nevoie de viza de sedere in Romania si pot munci fara probleme, a declarat in acest sens Renata Puscasu, sefa Oficiului Starii Civile din Iasi.