vineri, 20 februarie 2009

"Regina" vine in Romania

Filmul pentru care Helen Mirren a obtinut Oscarul este, de vineri, pe marile ecrane.

Daca pentru Elisabeta I a avut antecedente faimoase, ca Bette Davis si Cate Blanchett, pentru portretizarea Elisabetei a II-a Helen Mirren ramane fara concurenta. Mai ales ca peste 25 de premii, printre care Oscarul, i-au confirmat succesul.

Scenariul lui Peter Morgan, premiat si el in cateva randuri, recreeaza evenimentele din saptamana care a urmat mortii Printesei Diana. Primul-ministru Tony Blair tocmai fusese confirmat, iar familia regala se afla in vacanta in Scotia, la castelul Balmoral.

In fata cu realitatea

Intreaga opinie publica a condamnat atunci, fara mila, temporara lipsa de reactie a reginei la vestea mortii Dianei. Morgan si-a scris povestea folosindu-se de mai multe surse apropiate primului-ministru si familiei regale.

Evident, sursele au fost pastrate secrete, dar scenaristul a putut corobora informatiile primite de la ele, obtinand astfel suficienta informatie pentru a-si imagina lucrurile nespuse. Ziarele britanice, mai ales cele de scandal, au fost permanent cu ochii pe film si pe povestea lui, pandind si speculand cel mai mic amanunt picant.

Pe de alta parte, realizatorii filmului si, mai ales, protagonista au aparat pelicula, explicand ca nu e deloc ofensiva la adresa reginei si a regalitatii, ba, dimpotriva, ii face pe Windsori umani, in timp
ce scenariul in sine nu e lipsit de oarecare umor nevinovat si de poezie intentionata.

"Vocea a fost importanta”

Nicio clipa Helen Mirren nu a declarat ca i-ar fi fost dificil sa intre in pielea reginei sau ca a facut, pentru rol, eforturi supraumane. Dimpotriva, a explicat ca, dupa ce si-a pus peruca si ochelarii, transformarea s-a petrecut aproape ca de la sine. Mai ales ca, asa cum spune ea, impartaseste cu regina un mic defect facial - gura usor lasata in jos, "semn al gravitatii si seriozitatii”.

Alte secrete ale performantei care i-a facut pana si pe colegii de platou sa i se adreseze numai din picioare si cu mainile respectuos impreunate la spate? "Vocea a fost extraordinar de importanta.

” Ca atare, s-a antrenat cu Penny Dyer, cea care a ajutat-o si pe Cate Blanchett sa-si pregateasca rolul Elisabeta I ("Elizabeth”, 1988), pentru care a fost nominalizata la Oscar.

In plus
, a citit toate biografiile reginei, a studiat fotografii si filme, inclusiv din perioada copilariei Elisabetei. "Am studiat multe filmari cu ea doar pentru a o privi: felul in care merge, in care isi tine capul, ce face cu mainile, unde isi tine poseta exact”.

Cat despre faptul ca a fost invitata la Palat sa ia ceaiul cu regina, Mirren a negat zvonul aproape instantaneu. Si nici nu spera ca membrii familiei regale isi vor exprima vreo opinie fata de film. "Nu sunt critici de film. De ce ar face-o? Dar sunt sigura ca se simt usurati ca filmul are o abordare umana”.

Mirren, Drumul
spre scar

Cumva in logica lucrurilor, numai Helen Mirren in rolul Elisabetei a II-a a putut sa o detroneze pe Helen Mirren in rolul Elisabetei I. Actrita de 61 de ani e singura care le-a portretizat pe amandoua reginele. Dupa 40 de ani de cariera, a aparut, in sfarsit, rolul si filmul care i-a adus pretioasa statueta de aur. In discursul ei de acceptare a Oscarului, Mirren ii multumea reginei, "fara de care, cu siguranta, nu m-as fi aflat aici”.

De-acum inainte, numele lui Mirren va fi necesar legat de cel al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Oare sa ne asteptam ca si viceversa sa fie valabila?

Incercarile de a castiga Oscarul pentru interpretare dateaza de prin anii ‘80. In Marea Britanie, filmul a fost lansat pe 17 septembrie. Din 30 septembrie, cand a avut premiera si in Statele Unite, pelicula a incasat circa 55 de milioane de dolari. Total incasari in lumea intreaga: 109,9 milioane de dolari.

2007 - "Regina”, premiul Oscar

2006 - "Elizabeth I”, premiul Emmy

2003 - "Fetele din calendar”, nominalizare la Globul de Aur

2003 - "Viata
unui comis-voiajor”, nominalizare la Globul de Aur

2001 - "Gosford Park”, nominalizare la Oscar, Screen Guild Award

1999 - "Pasiunea lui Ayn Rand”, Premiul Emmy, nominalizare la Globul de Aur

1997 - "Losing Chase”, Globul de Aur

1996 - "Ultimul martor”, serial TV, Premiul Emmy

1995 - "Nebunia Regelui George”, nominalizare la Oscar

1984 - "Cal”, cea mai buna actrita, Cannes Filmul "Regina” (in imagine, Helen Mirren) va avea premiera in Romania, vineri, la Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema, City Cinema din Capitala, iar in tara, la Studio din Constanta, peste trei saptamani.