vineri, 20 februarie 2009

Chirurgie estetica gratis

Urechi clapauge, despicatura de buza, reconstructie a nasului sunt operatii care se fac gratuit copiilor si care ii pot salva de complexe pe viata.

Malformatiile sau traumatismele de la nivelul gurii, urechilor sau nasului pot fi corectate gratuit prin chirurgie plastica pana la varsta de 18 ani. Sute de astfel de operatii se fac anual in spitale din tara, cele mai multe la Clinica de Chirurgie Plastica de la "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti.

Multe astfel de interventii chirurgicale trebuie incepute din primele luni de viata, deoarece tratamentele se fac pe termen lung, in etape, pana la majorat. Unele afectiuni necesita refacerea in totalitate a nasului sau urechii. De exemplu, celor carora le lipseste pavilionul auricular, specialistii romani in chirurgie plastica le pot reconstrui urechea din cartilaje costale.

Despicatura de buza se trateaza de la 3 luni

Una dintre cele mai grave malformatii ale gurii este despicatura de buza si palat. Tratamentul
trebuie inceput de la varsta de trei luni, daca greutatea copilului permite acest lucru. Operatia se poate face si dupa majorat, dar refacerea este mult mai greoaie, din cauza ca oasele sunt mai calcificate.

"La varsta de noua luni se reface palatul moale, iar la 2 ani, palatul dur. Cand copilul implineste 5 ani, putem incepe aranjarea cavitatii bucale. Intre 7 si 12 ani se refac fisurile alveolare, adica despicaturile de gingie", explica Dan Enescu, seful Clinicii de Chirurgie Plastica din Spitalul "Grigore Alexandrescu", Bucuresti.

In tot acest timp
, micutul trebuie sa faca exercitii de vorbire cu un specialist in logopedie. Intre 12 si 18 ani, medicii fac corecturile, pentru ca forma buzei sa fie cat mai aproape de normal. Numai in clinica din Capitala sunt operati anual 60 de copii
cu despicatura de buza si palat, alti 20 necesita reconstructii de nas, iar 15-20 de ureche.

Urechile clapauge se opereaza la 6 ani, in 30 de minute

Si malformatiile urechii au nevoie de reconstructie chirurgicala. "La cei carora le lipseste pavilionul auricular se face reconstructia urechii cu ajutorul cartilajelor costale. Acestea se modeleaza dupa forma celeilalte urechi. Daca ambele urechi sunt afectate, acestea se vor reface dupa forma urechilor altui copil cu trasaturi asemanatoare", adauga Dan Enescu.

Interventiile chirurgicale se fac intre 6 si 12 ani, dar cel mai bine este ca acestea sa aiba loc la varsta de 6 ani, deoarece atunci urechile sunt dezvoltate in proportie de 95a, iar cartilajele costale au duritatea necesara pentru a fi scurtate.

Si urechile clapauge pot fi corectate prin reconstruirea cartilajului. Operatia dureaza in jur de o jumatate de ora, iar daca interventia se face la ambele urechi, o ora si jumatate, pentru ca acestea sa fie identice.

Nas din cartilaje "donate"

Traumatismele de la nivelul nasului pot necesita reconstructia in totalitate a nasului. In faza acuta, se stabilizeaza leziunea, iar dupa aceea, medicii incep reconstructia aripii nazale, a pragului nazal si a varfului nasului, interventii ce pot dura pana la varsta de 18 ani.
"Pentru reconstructia nasului, se folosesc tegumente locale din zone donatoare.

Se pot folosi cartilaje din pavilionul auricular, din spatele urechii. Orice intarziere poate compromite rezultatele", mai spune Dan Enescu.
Interventii chirurgicale necesita si tumorile la nas. Unele dintre ele se pot dezvolta pana la varsta de un an. Reconstructia nasului se face prin punerea unei pungi de silicon in apropierea tumorii ce favorizeaza dezvoltarea tesutului elastic de sub ea.

LOCATII

Unde se fac operatiile in tara

"Costul oricarei corectii estetice pentru copiii pana la 18 ani este decontat de casele de asigurari de sanatate
, cu o conditie: respectivele spitale sau clinici trebuie sa aiba contract cu casele de asigurari. Se deconteaza inclusiv reconstructia urechilor clapauge, orice problema medicala care nu este un moft", explica purtatorul de cuvant
al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Cristina Calinoiu.

Operatii de reconstructie se fac la spitalele judetene din Timisoara, Iasi, Cluj, Targu-Mures, Brasov. In Capitala, au sectii specializate Spitalul "Marie Curie", Spitalul de Arsi, Spitalul Clinic de Stomatologie. Cea mai mare clinica specializata in astfel de operatii este cea de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu".