miercuri, 18 februarie 2009

TVR nu mai transmite fotbal intern

Incredibil, dar adevarat: angajatii postului public au uitat sa faca platile catre Telesport, firma care detine drepturile TV pentru Liga I.

Soc pe piata televiziunilor din Romania: TVR a pierdut, joi seara, drepturile de transmisie a partidelor din Liga I la fotbal! Postul public de televiziune a primit o lovitura teribila, in urma careia a ramas fara o sursa importanta de audienta. Acest nou esec agraveaza situatia TVR pe un segment vital - cel al transmisiilor de fotbal -, aducator de prestigiu, publicitate, bani si telespectatori.

Esecuri pe linie pentru postul public

Horatiu Nicolau, patronul firmei Telesport, care detine drepturile TV asupra Ligii I pana in 2008, a decis sa renunte la contractul cu postul public, nemultumit de intarzierea platilor. TVR a ramas astfel fara optiunile 1 si 4 asupra meciurilor din Liga I.

Este un nou esec pentru managementul postului public, care in 2006 a fost invins de Pro TV in cursa pentru achizitionarea drepturilor de televizare a Ligii Campionilor. In urma cu o luna, FRF a anuntat ca, la finalul actualului contract (pe care-l are cu TVR), va scoate la licitatie drepturile TV pentru meciurile nationalei.

In conditiile in care jocurile de Cupa UEFA se achizitioneaza „la bucata”, iar nationala va fi „cumparata” de concurenta, TVR ar ramane, prin pierderea Ligii I, fara ultima sursa importanta si constanta de audienta in fotbal.

„Profesionistii” TVR

Intorsatura a provocat un cutremur in postul din Calea Dorobanti. Sefii Departamentului Sport, in frunte cu Ioan Todan, au fost bagati in sedinta de Tudor Giurgiu, directorul general al TVR. In final, s-au decis mai multe directii de actiune. TVR a inaintat o noua oferta pentru Telesport, pentru a semna alt contract. S-a emis si un comunicat in care se pune pierderea Ligii I pe seama angajatilor de la Directia economica, acestia uitand sa faca platile! Este o explicatie stupefianta, care spune totul despre profesionalismul cu care lucreaza „specialistii” de la departamentul economic al TVR.

„S-a pierdut un contract strategic”

„Conform contractului, in data de 10 ianuarie 2007, TVR avea obligatia de a achita una dintre transele pentru drepturile de televizare ale meciurilor din Liga I. Persoanele responsabile de efectuarea platilor din cadrul Directiei economice au omis, din neglijenta, sa emita ordinele de plata, prin urmare contractul a fost reziliat de drept de catre compania Telesport in 30 ianuarie 2007”, se explica in comunicatul TVR.

Tudor Giurgiu a luat foc. „E nepermis ca factori de decizie importanti din TVR, manageri cu experienta, sa puna institutia intr-o situatie atat de neplacuta. Era un contract strategic pentru TVR atat din punct de vedere al imaginii, al audientei, dar si al vanzarilor. Voi fi extrem de sever in aplicarea sanctiunilor”, a promis regizorul din fruntea postului public.
O singura data s-a mai intamplat, de-a lungul ultimului deceniu, ca TVR sa nu transmita meciurile dintr-un sezon (fie el de toamna sau de primavara) al campionatului intern.

Concurenta

Realitatea TV, Antena 1 si Prima TV, la panda

Horatiu Nicolau, seful Telesport, era ieri insensibil la zbaterile postului public: „Eu am avut, de-a lungul vremii, o relatie foarte buna cu TVR in general si cu Departamentul Sport in special. Din pacate, acum sunt in pozitia de garant al drepturilor de televizare”. „Nu ma intereseaza motivul pentru care n-au platit.

Au pus in pericol contractul cu LPF. Riscam sa ramanem fara drepturile TV. Le-am explicat celor de la TVR ca acel contract nu mai exista. Acum am patru oferte. Realitatea TV, Antena 1 si Prima TV s-au aratat interesate de „pachetul” TVR. De asemenea, postul public a facut o noua oferta. Luni voi trage linie. Si asa e foarte tarziu”, a incheiat Horatiu Nicolau, care a adaugat insa ca, „la oferte egale, prioritate va avea TVR, pentru ca pana acum a fost un partener serios”.