vineri, 20 februarie 2009

"Tiganusul" Mutu, aparat de FRF si CNCD

Presedintele clubului Palermo este acuzat de rasism dupa ce a declarat despre atacantul roman de la Fiorentina ca este "un tiganus care a facut o smecherie" si ca "toti romanii fac smecherii"

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) din Romania asteapta sa se ia masuri impotriva presedintelui gruparii Palermo, Maurizio Zamparini, care l-a numit tigan pe Adrian Mutu. CNCD condamna comportamentul "rasist, nesportiv si discriminator" al boss-ului sicilian, cerand in acelasi timp eliminarea discriminarilor din sport. Zamparini il criticase pe Mutu, dupa golul marcat impotriva formatiei sale
, afirmand despre jucator ca este un "tiganus priceput care a facut o smecherie", subliniind faptul ca toti romanii "fac smecherii".

Astfel, intr-un comunicat oficial al CNCD se arata: "Condamnam public astfel de comportamente si manifestari, care au ca efect promovarea de prejudecati si stereotipuri referitoare la etnia ori nationalitatea unei persoane, dar si la trasaturile unui popor.

Colegiul Director al CNCD considera ca agravarea fenomenului rasist in sport, in general, si in fotbal, in special, este in contradictie cu fair-play-ul pe care sportul il promoveaza". Mai mult, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a precizat ca va sesiza Federatia Italiana de Fotbal. "Am vazut ca Adi Mutu a fost facut tiganus istet. Vom demara o ancheta la federatia italiana sa vedem daca aceasta declaratie apare si in presa italiana. Si vom sesiza federatia italiana vizavi de declaratiile pe care presedintele clubului Palermo, Maurizio Zamparini, le-a facut si ce a vrut sa spuna cu chestia asta pentru ca nu cred ca este in ordine", a spus Lupescu.

De alta parere este consulul onorific al Romaniei in regiunea Toscana, Paolo Campinoti, care a marturisit ca Maurizio Zamparini nu merita nici o riposta. "Nu este nevoie sa fie declansate procedurile legale. Comportamentul sau poate fi vazut de toata lumea. Ma limitez la a zambi. Repet, Maurizio Zamparini nu merita nici o riposta", a spus Campinoti. "Mutu, agresat pe teren, nu a raspuns provocarilor, dand dovada de autocontrol, un model ce ar trebui imitat. In Italia sunt multi romani care traiesc in mod onest, iar cuvintele
lui Zamparini i-au ofensat. Intre Romania si Italia sunt relatii vechi si multi italieni doresc sa viziteze Romania. Zamparini poate ramane la Palermo", a adaugat Campinoti.

Partidul Romanilor din Italia cere sanctionarea lui Zamparini

Partidul Romanilor din Italia (PIR) solicita Federatiei Italiene de Fotbal (FICG) sanctionarea lui Maurizio Zamparini, pentru ca l-a numit pe Adrian Mutu "tiganel si smecher, ca toti romanii", se arata intr-un comunicat al PIR. "Partidul Romanilor din Italia cere o sanctiune din partea FICG impotriva presedintelui echipei Palermo. Maurizio Zamparini trebuie de asemenea sa ceara scuze nu numai fotbalistului Mutu, ci si intregii comunitati de romani prezente in Italia", se precizeaza in comunicat. PIR sustine ca afirmatiile oficialului gruparii Palermo pot incita la violenta, rasism si xenofobie. "Partidul Romanilor din Italia atrage atentia asupra gravitatii afirmatiilor facute de Zamparini, declaratii care au depasit sfera fotbalului, avand implicatii sociale asupra comunitatii romanesti din Peninsula. Asemenea declaratii jignitoare la adresa romanilor pot incita la acte de violenta, rasism si xenofobie si pot avea consecinte grave nu numai pe stadioanele din Italia", se arata in comunicatul semnat de purtatorul de cuvant Miruna Cajvaneanu.