miercuri, 18 februarie 2009

Solidaritate intre micii actionari si sindicate

Actiunea de protest, de joi, a sindicalistilor brasoveni este considerata nu atat legala, cat mai ales justificata, de catre actionari ai SC Rulmentul care detin 10% din capitalul social al acesteia.
In fruntea celor care au tinut sa isi declare solidaritatea cu cei peste 1.000 de salariati protestatari de la uzinele Tractorul si Rulmentul se afla conducerea Societatii de Servicii si Investitii Financiare (SSIF) Orizont Vest SA - Oradea, care impreuna cu alte persoane fizice detine peste 10% din societatea Rulmentul Brasov. Directorul SSIF Orizont, ing. Nicolae Rusu, care este si membru in Consiliul de Administratie al fabricii brasovene de rulmenti, a anuntat ca se solidarizeaza cu sindicatele care au participat la greva spontana din Brasov, in februarie, si in special cu sindicatul de la SC Rulmentul SA, motivandu-si optiunea: "Sindicatul Liber Rulmentul revendica acum faptul ca actionarul majoritar AVAS nu vrea sa semneze gajul pentru materia prima catre furnizor de otel si nu doreste privatizarea, refuzand orice intentie privata in acest sens".
Intr-adevar, in intersectia blocata de colegii sai si de salariatii de la Tractorul, liderul sindical de la Rulmentul, Gabriel Dachim, a afirmat, joi, inainte de a pleca spre Bucuresti, ca Adunarea Generala a Actionarilor, in care cuvantul decisiv il are AVAS, s-a razgandit si nu mai vrea sa ipotecheze active in favoarea furnizorului de otel. Firmei Dapinia Trading & Co. Ltd i se datoreaza 6 milioane de dolari, din care pentru patru milioane s-au gajat deja active, si Dachim a sustinut ca in aceste conditii, fara otel, "Rulmentul moare".

"Tunurile" pe AVAS
Actionarii minoritari isi justifica actiunea de solidaritate pe larg: "Facem acest lucru si sustinem initiativele sindicatelor din Brasov, deoarece consideram ca Statul Roman, prin reprezentantul sau AVAS - actionarul majoritar al acestor firme - este cel mai «prost administrator» al companiilor unde lucreaza si unde supravietuiesc protestatarii. AVAS indatoreaza, credem, in mod voit aceste companii care pot fi competitive din punct de vedere economic si care au un adevarat potential in industriile in care opereaza deoarece nu participa la capitalizare, ingreuneaza luarea deciziilor, se opune oricaror solutii si nici nu propune altele mai eficiente, toate acestea prin reprezentantii sai. AVAS a refuzat in mod repetat propuneri de privatizari si nu si-a respectat obligatiile asumate in acest sens, tocmai pentru a putea ingropa in totalitate aceste firme in datorii deoarece penalitatile sunt foarte mari (de aproximativ 36,5% an, de peste 4 ori mai mare decat dobanzile bancare)", declara Nicolae Rusu.
In consecinta, actionarii minoritari reprezentati de SSIF Orizont Oradea solicita AVAS, considerand ca fiind singura solutie viabila, sa scoata urgent la privatizare companiile aflate in situatia SC Rulmentul si Tractorul, cu stergerea penalitatilor create artificial, cu perioada de gratie la datorii si obligativitatea cumparatorului de a investi in fond de dezvoltare si mediu pe o perioada de 5 ani dupa privatizare, "astfel putandu-se rezolva automat problema sociala a angajatilor si relansarea economica a societatilor", a punctat directorul SSIF Orizontul Oradea si membru in CA-ul uzinei de Rulmenti.